Bize mail atabilirsiniz: bilgi@hikmetvakfi.com
Bizi arayabilirsiniz: 0 212 531 02 14 / 17
BAĞIŞ YAP
whatsapp-image-2017-03-02-at-19-18-35

SEYYİD KUTUB GÖZÜYLE AMERİKA-MEHMET YAŞAR

Bu hafta perşembe seminerimizde Mehmet Yaşar ”SEYYİD KUTUB GÖZÜYLE AMERİKA ” konulu sunumunda:

Seyyid kutup, “Gördüğüm Amerika” adlı eserinde, bir sosyal bilimci olarak ABD’yi incelemektedir. 1948-1950 yılları arasında ABD’de bulunduğu dönem, onun Batı toplumunu derinlemesine anlamasına, zihin kodlarını çözmesine imkan vermiştir. Seyyid Kutup, onu ABD’ye gönderenlerin beklentilerini boşa çıkarmış, Batı toplumunun içinde bulunduğu çöküntüyü kapsamlı bir şekilde ele almıştır. ABD hakkındaki değerlendirmelerine maddi gelişmişlikle insani değerler arasındaki tezata değinerek başlayan Seyyid Kutup, ABD’nin
Maddi çıkarları önceleyen bir toplum olduğunu vurgular. Değerlerin, insan haklarının onlar için bir gerçeği olmadığını ifade eder. ” Amerikalı için maddi güç kutsaldır. Zayıflık, sebebi ne olursa olsun suçtur, hiçbir mazeretin geçerli olmadığı, iyilik ve dayanışmayı da hak etmeyen bir suçtur. Amerikalının vicdanında ilkeler ve haklar, karşılığı olmayan bir hikâyeden ibarettir, bunlar onu mutlu etmez. Güçlüysen, her şey senin içindir; zayıfsan, hiç kimse sana yardım etmez! Bu durumda, tüm genişliğine rağmen hayatta sana yer yoktur.”
ABD tarihinin kan, gözyaşı ve kavgalar tarihi olduğunu belirtir.
“Amerika’nın barış sevgisi uydurmadır! Amerikalı, yapısı itibariyle savaşçıdır, kavga etmeyi sever. Savaş ve kavga düşüncesi, hem yapısında hem de davranışlarında baskındır. Bu durum, tarihiyle de uyumlu bir gerçekliktir. Zira Amerika’ya akın akın gelen ilk Amerikalılar, sömürme, kavga ve rekabet fikri için vatanlarından çıkmışlardı.”
Kutup, ABD’nin barış sevgisine dair söylemlerini şu şekilde eleştirir. “Amerikalı, barışa ilişkin söylemlerinde samimi değildir. Çünkü savaşa tutkundur ve kavgacıdır. ABD tarihi, savaşlar, kavgalar ve gözyaşı tarihidir.”
Seyyid Kutup, Bu özelliklerde olan bir toplumun hayat tarzının örnek alınmaması gerektiğini belirtir.
“Elbette insanlık, Amerika’nın kendi alanındaki dehasından istifade edip onun üzerine yeni unsurlar ekleyebilir. Fakat insanlık büyük hata yapmakta ve insanlığın sahip olduğu değerleri büyük bir tehlikeyle baş başa bırakmaktadır. Çünkü insanlık, Amerikan hayat tarzını ve bilincini kendine örnek almaktadır!…” dedi.

Mehmet Yaşar hocamıza ve programa katılan tüm misafirlerimize teşriflerinden dolayı teşekkür ederiz.