Bize mail atabilirsiniz: bilgi@hikmetvakfi.com
Bizi arayabilirsiniz: 0 212 531 02 14 / 17
BAĞIŞ YAP
whatsapp-image-2018-07-02-at-1-33-59-pm

HİKMET İLİMLER AKADEMİSİ – BOSNA GEZİSİ

Hikmet İlimler Akademisi 1.Kademe öğrencileri ile birlikte, 2 Temmuz Pazartesi günü Bosna-Hersek gezimize başladık. Gezimize, bugünkü Bosna-Hersek’in mimarı ve son yüzyılın en önemli fikir ve siyaset adamlarından Aliya İzzetbegoviç’in defnedildiği Kovaçi Şehitliği’ni ziyaret ederek başladık. Ardından, Klasik Osmanlı şehir anlayışı ile Türk-İslam sanatının inceliklerinin en iyi harmanlandığı mekanlardan birisi olarak değerlendirilen Başçarşı’yla gezimize devam ettik. Saraybosna’nın kalbi ve Balkanların en büyük Türk Çarşısı olarak bilinen Başçarşı’da, Mimar Sinan’ın eseri olan Gazi Hüsrev Bey Cami’yi, Moriça Han’ı ve Başçarşı etrafındaki çeşitli tarihi yerleri ziyarek ederek, gezimizin ilk gününü tamamladık.

Diğer günlerde gezimizin rotasını Mostar şehrine doğru çevirdik. Bu güzergahtaki ilk durağımız “Konjic” kasabası oldu. Neretva nehrinin ortasından geçtiği bu şirin kasabadaki Konjic köprüsü Osmanlı dönemi eserleri arasında.

Sonraki istasyonumuz bir Türk köyü olan Poçitel. Oldukça eski bir yerleşim yeri olan Poçitel’in en büyük alemi ise Poçitel kalesi. Tarihi miladi 4. yüzyıla kadar uzanan kalenin Osmanlı tehdidine karşı Macarlar tarafından güçlendirildiği söyleniyor.

Üçüncü istasyonumuz ise Alperenler Tekkesi olarak da bilinen Blagay. Buna nehri’nin kaynağı üzerindeki kayalığın nehirle birleştiği yamaca inşa edilmiş bu tekke, Bektaşi tekkesi olarak faaliyete başlamış ise de Halveti, Kadiri ve son olarak Nakşi tarikatlarca da kullanılmış.

Ve Mostar köprüsü… Müslüman Boşnaklar ile Katolik Hırvatlar arasında komşuluk bağı kuran bu köprü Bosna savaşının belki de en elim hadiselerinden birinin şahididir. Mimar Sinan’ın öğrencilerinden Mimar Hayreddin’in tek göz kemerli olarak inşa ettiği köprü sadece Neretva’nın iki yakasını bir araya getiren/bağlayan fiziksel bir yapı değil, bir arada yaşama fikrinin önemli bir adımı, yeni bir Endülüs tecrübesinin de alamet-i farikalarından biri olarak kabul edilir.

Gezimizin son gününde Cuma namazını Gazi Hüsrev Paşa Camii’nde kılıp  çok değerli yazma eserlerin bulunduğu Saray Bosna milli kütüphanesini ziyaret ettik.